Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН се опасява от хуманитарна криза в Източна Африка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Боевете в суданската столицата Хартум се засилват на фона на поредно нарушение на 3-дневното примирие, което изтича днес и имаше за цел да позволи на хората да избягат на безопасно място. Армията съобщи, че атакува Хартум от всички посоки, с въздушни удари и тежка артилерия. Конфликтът между редовната армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа, който избухна в средата на месеца, принуди хиляди да напуснат домовете си. Жертвите са стотици.

"Ситуацията е много се влошава, не го очаквахме. В петък беше добре, в събота всичко излезе извън контрол - стрелба  по улиците, палене на къщи и коли. На паравоенните им свърши храната и водата, страдат от недостиг и на електроенергия и започнаха да нахлуват в домовете", каза суданският жител Марван Гандур, който също бяга от страната.

Милиони остават в капан в суданската столица, където храната не достига. Продължаващото насилие в Судан може да предизвика хуманитарна криза цяла Източна Африка. Tова предупредиха от Световната програма на ООН по прехраната.

"Една трета от населението на Судан гладуваше и преди да избухнат сраженията, а сега има недостиг на всякакви продукти, а цените на храните продължават рязко се повишават". Подобни тенденции за увеличаване на цените има и съседни държави като Чад и Южен Судан, които приеха хиляди бежанци след началото на сраженията, посочи Мартин Фрик, директор на германския клон на Световната програма на ООН по прехраната.

Междувременно продължава и евакуацията на чужди гражадни, включително и българи. Вчера бяха изведени още двама наши сънародници. През последните дни от размирната африканска страна успешно бяха изведени 34-ма българи.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна