Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хуманитарното примирие в Судан се удължава с още 72 часа от полунощ, съобщиха Силите за бърза подкрепа

Дим се издига над Хартум, събота, 29 април 2023 г., тъй като стрелбата и тежкият артилерийски огън продължават въпреки прекратяването на огъня.
Снимка: БТА

Хуманитарното примирие в Судан беше продължено за още 72 часа, считано от тази вечер в полунощ, съобщи говорител на паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), цитиран от Ройтерс.

"В отговор на международните, регионалните и местните призиви обявяваме 72-часово продължаване на хуманитарното примирие, считано от полунощ тази вечер, за да могат да бъдат отворени хуманитарни коридори и да бъде улеснено придвижването на населението така, че хората да могат да задоволят нуждите си и да достигнат до безопасните райони", се казва в изявлението.

Стотици хора загинаха, а хиляди бяха ранени, откакто отдавна тлеещата борба за властта между суданската армия и СБП прерасна във въоръжен конфликт на 15 април.

Днес в Судан пристигна самолет с 8 тона спешна хуманитарна помощ под формата на лекарства за попълване на запасите на болниците, чиято дейност беше тежко засегната от избухналите боеве, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Червения кръст.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна