Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН: Хуманитарната ситуация в Судан наближава критична точка

Бежанци от Судан пристигат в Египет, 27 април 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заместник генералният секретар на ООН, отговарящ за хуманитарните въпроси, Мартин Грифитс заяви, че хуманитарната ситуация в Судан приближава критична точка. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви, че го изпраща в обхванатата от конфликт страна, съобщи АФП.

В Судан семействата се борят за достъп до вода, храна, гориво и други основни ресурси, а някои хора не могат да пътуват поради високите транспортни разходи, подчерта Грифитс

Ожесточените сблъсъци в Хартум продължават. Армията и паравоенните формирования обявиха вчера удължаване на примирието, което не беше спазвано изцяло, но позволи евакуацията на чужденци и продължаване на преговорите.

Днес Великобритания ще осъществи допълнителен полет за евакуиране на британски граждани от Судан.

Полетът няма да бъде от летището северно от суданската столица Хартум, както бе досега, така че онези, които искат да бъдат изведени от страната трябва да стигнат до Порт Судан на Червено море на около 500 километра от Хартум. До момента Великобритания евакуира 2122 души с британски паспорти и още няколко служители на националното здравеопазване с разрешителни за работа на Острова с 23 полета.

Междувременно в Судан, въпреки обявеното примирие между враждуващите военни фракции, сраженията продължиха през уикенда.

Столицата е най-тежко засегната от сраженията. Британските служби за сигурност определят Порт Судан като алтернативно място за евакуация от началото на седмицата и разполагат с ограничено дипломатическо присъствие там. Министърът на отбраната Бен Уолъс заяви, че е благодарен на британските въоръжени сили, че могат да гарантират, че има алтернатива на летището край Хартум и че активно помагат за улесняване на спасителните операции. Той допълни, че фрегатата „Ланкастър“ на кралския флот и персонал на кралските военновъздушни сили са в Порт Судан, а още един британски военен кораб „Кардиган Бей“ е на път за Судан.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна