Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парагвай след вота за президент: Кандидати искат повторно преброяване, има протести

Граждани, недоволни от резултата от президентски избори в Парагвай, излязоха на шествие в Асунсион, Парагвай, 1 май 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Привърженици на останалия на трето място на президентските избори в Парагвай десен кандидат влязоха в сблъсъци с полицията пред избирателния съд на фона на оплаквания за измами по време на гласуването, което управляващата партия "Колорадо" спечели с голяма преднина, предаде Ройтерс. На място се бяха събрали стотици поддръжници на Парагвайо Кубас.

Полицията издигна заграждения около сградата на съда и използва гумени куршуми срещу протестиращи младежи, които хвърляха камъни, съобщиха властите.

На други места демонстранти блокираха пътища с горящи гуми и унищожиха билбордове със снимката на новоизбрания президент Сантяго Пеня - 44-годишен икономист, който спечели изборите на 30 април с 43% от гласовете срещу 27% за класиралия се на второ място опозиционен кандидат Ефраин Алегре.

Кубас, който получи близо 23% от вота и изненада наблюдателите, призова в свой пост в Инстаграм за повторно преброяване на гласовете и помоли поддръжниците си да протестират: "Ние не сме доволни. Изборите бяха откраднати от нас. Толкова е просто", каза пред журналисти Йоланда Паредес - съпругата на Кубас, която е избрана за сенатор.

Класиралият се на второ място Алегре също призова в Туитър за повторно преброяване на гласовете, както и за международен одит на компютърните програми, използвани при електронните машини за гласуване.

Министърът на вътрешните работи на Парагвай Федерико Гонсалес призова "да бъде проявен здрав разум": "Следва се процедура и тя трябва да се спазва", каза той, визирайки работата на избирателния съд.



По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени