Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въздушни удари в Судан часове преди преговорите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въздушни удари разтърсиха столицата на Судан - Хартум, само часове преди воюващите страни да се срещнат в Саудитска Арабия за първите си преки преговори. Боевете между враждуващите военни фракции - суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа, навлязоха в четвъртата си седмица. 

Преговорите, по инициатива на Саудитска Арабия и Съединените щати, се очаква да проведат в саудитския град Джеда. Саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан потвърди "присъствието на представители" от двете страни, но няма индикации, че преговорите са започнали.

Преди началото им и от двата лагера заявиха, че на този етап са готови да обсъждат само хуманитарно примирие, но не и окончателен край на сраженията.

Турция обяви, че ще премести посолството си в Судан от столицата Хартум в Порт Судан след стрелба по автомобила на посланика. Това съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред журналисти в Анталия. Автомобилът на турския посланик в Судан е бил подложен на обстрел от неизвестни нападатели, съобщи рано днес турски дипломатически източник. Няма ранени при инцидента. Суданските въоръжени сили, цитирани от агенция ТАСС, заявиха, че отговорност за стрелбата носят паравоенните Сили за бърза подкрепа.

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна