Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасителният план за евакуация на чужди граждани от Судан през Кипър е завършен

Хора, избягали от Судан, чакат пред железопътната гара в Асуан, Египет, 4 май 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спасителният план за евакуация на чужди граждани от Судан през Кипър е завършен, обяви министърът на външните работи Константинос Комбос. Български граждани също бяха изведени от зоната на военния конфликт със съдействието на Кипър и българското посолство в Никозия.

2611 граждани от 29 държави са евакуирани от Судан през Кипър с граждански полети, съобщи министърът на външните работи Константинос Комбос, обявявайки официално завършването на специалния план за хуманитарната операция.

Националния план на Кипър за действие при кризисни ситуации (ESTIA) бе активиран на 25 април след отправени и приети от Никозия искания на властите на приятелски страни за съдействие при извеждането на техни цивилни от Судан.

"Република Кипър е фактор за регионална стабилност и сигурно убежище и това беше потвърдено през последните дни", заяви министър Комбос.

Той отново подчерта и готовността на Кипър да участва активно в усилията на международната общност за справяне с хуманитарната криза в Судан и за намиране на политическо решение възможно най-скоро.

Министър Комбос благодари на всички държавни служби, доброволци, Кипърския червен кръст, Гражданска защита за тяхното участие в успешното изпълнение на мисията.

Той нарече "образцово" сътрудничеството с дипломатическите мисии на страните, чиито граждани бяха прехвърлени от Судан в Кипър. Сред тях е и посолството на България в Никозия.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна