Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Файненшъл таймс": САЩ обвиняват Южна Африка, че изпраща оръжие на Русия

Съединените щати обвиниха Южна Африка, че е предоставила на Русия оръжия, използвани в конфликта в Украйна чрез секретна военноморска операция, съобщи в четвъртък "Файненшъл таймс", като изданието цитира посланика на Вашингтон в африканската страна Рубен Бриджити.

Твърди се, че Бриджити е казала на местните медии, че САЩ смятат, че Москва и Претория използват Lady R, санкциониран руски кораб, акостирал близо до Кейптаун, за транспортиране на оръжия и боеприпаси. Той добави, че новината е причинила "дълбоко безпокойство" във Вашингтон, тъй като не отразява поведението, очаквано от привидно необвързана страна като Южна Африка.

Кабинетът на президента на Южна Африка - Сирил Рамафоса отговори, че Претория ще започне независимо разследване на твърденията на посланика и че двете страни вече са обсъдили въпроса:

"Разочароващо е, че американският посланик зае контрапродуктивна публична позиция, която подкопава постигнатото разбирателство по въпроса и много положителните и конструктивни ангажименти между двете делегации", се казва в изявлението на президентския кабинет.

Южна Африка заяви, че е необвързана във войната, но правителството на Рамафоса е подложено на натиск заради признаци, че облагодетелства Русия, например чрез провеждане на съвместни военноморски учения тази година, напомня "Файненшъл таймс".

Рамафоса също така отправи покана към руския президент Владимир Путин да присъства на срещата на върха на лидерите на БРИКС (BRICS) в Йоханесбург през август, след като Международният наказателен съд обвини Путин във военни престъпления. Южна Африка, която е член на Международния наказателен съд, би била законово задължена да арестува Путин, ако пътува до там.

Сидни Муфамади, съветник по националната сигурност на Рамафоса, наскоро посети САЩ, за да обясни позицията на Южна Африка и да се опита да запази търговските връзки.

Скандалът около кораб Lady R обаче вероятно ще засенчи тези усилия.

Lady R, която е собственост на Transmorflot, компания, поставена под санкции от САЩ миналата година, изглежда е изключила своя транспондер, докато е спирал в Кейптаун след пътуване по западния бряг на Африка.

Министърът на отбраната на Южна Африка каза, след като корабът напусна пристанището, че е доставил пратка за отбранителните сили на страната, но не предостави подробности какво корабът може да е взел от Кейптаун.

През януари южноафриканското правителство отрече да е одобрило каквито и да било продажби на оръжие от Южна Африка за Русия, откакто Москва започна пълномащабната си война в Украйна през февруари 2022 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна