Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев е на визита в РЮА, ще разговаря с колегата си Сирил Рамапоса

Румен Радев и Сирил Рамапоса
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Румен Радев ще разговаря с държавния глава на Република Южна Африка Сирил Рамапоса. Двамата ще обсъдят задълбочаването на политическия диалог между София и Претория.

Миналата година се навършиха 30 години от установяване на дипломатическите отношения между двете държави.

Посещението на Румен Радев в Република Южна Африка е първата визита на български държавен глава за последните 21 години. Претория е ключов партньор на София в Африка на юг от Сахара.

Посещението на българския президент започва със среща с колегата му Сирил Рамапоса. Двамата ще разговаря на "четири очи" в официалната резиденция на южноафриканския президент в Претория.

След това Радев и Рамапоса ще ръководят пленарните разговори между делегациите на двете държави.

Водещи теми на срещата са задълбочаването на политическия диалог между София и Претория, както и развитието на двустранните отношения в сфери от взаимен интерес.

В рамките на визитата ще се състои бизнес форум. В делегацията на българския президент са включени над 30 представители на български компании от областта на информационните технологии, машиностроенето, енергетиката, фармацевтичната и отбранителната промишленост, селското стопанство и хранително-вкусовата индустрия.

На форума българските и южноафриканските компании ще се запознаят с възможностите за инвестиции в България и Република Южна Африка и ще проведат двустранни срещи. Очаква се Българската търговско-промишлена палата и Южноафриканската търговско-промишлена палата да подпишат меморандум за сътрудничество. 

В Претория президентът Румен Радев ще открие изложба, посветена на българската подкрепа в борбата срещу апартейда в Музея на свободата. Експозицията включва снимки и документи от български архиви и лични колекции, свързани с приноса на страната ни в борбата за свобода на Република Южна Африка.

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени