Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: България има амбицията да активизира сътрудничеството си с Република Южна Африка

Руме Радев и Сирил Рамапоса
Снимка: БГНЕС

България има амбицията да активизира сътрудничеството си с Република Южна Африка, която е ключов фактор в международните отношения и на африканския континент. Това заяви българският президент Румен Радев, който се срещна в Претория с президента на Република Южна Африка - Сирил Рамапоса.

Възможностите за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, търговията, транспорта, туризма, образованието и науката, бяха във фокуса на срещата на двамата президенти. На нея беше отчетен и забележителният ръст в икономическия обмен миналата година между София и Претория от близо 200%.  Република Южна Африка е сред икономически най-развитите държави на континента. Има споразумение за стратегическо партньорство с Европейския съюз и е сред 20-те най-развити икономики в света. Президентът Румен Радев открои възможността България да се превърне в логистичен център за износа на РЮА към ЕС, както и интереса на страната ни да развива аналогично партньорство с Претория в региона на Юг от Сахара.

В Претория беше открит и бизнес форум с участието на над 30 български и 70 южноафрикански компании, на който бяха представени възможностите за инвестиции в двете държави. Като перспективни сфери на икономическо сътрудничество бяха откроени машиностроенето, производството на автомобилни компоненти, земеделието, високите технологии, транспорта и туризма. 

Радев и Рамапоса обсъдиха насърчаването на туристическия обмен и контактите между бизнеса чрез визова либерализация. Двамата президенти подчертаха интереса на България и РЮА за партньорство в областта на енергетиката и изграждането на зелена икономика. 


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна