Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият български православен храм в Африка бе осветен в присъствието на президента Радев

4
Снимка: БТА

В Африка беше осветен първият български православен храм. Църквата носи името на небесния покровител на България "Св. Иван Рилски". На церемонията в южноафриканския град Мидранд, близо до Йоханесбург, присъства и президентът Румен Радев.

Държавният глава се обърна към сънародниците ни: 

"Днешната среща и събития за нас са най вълнуващите. Искам да благодаря на всички вас, на нашата общност за вашия възрожденски устрем в това родолюбиво дело да положите усилия за набирането на средства, за вашия самоотвержен дългогодишен труд да изградите този православен храм, тази светиня. Храмът е факт с подкрепата на няколко български правителства, дължим този храм и на нашите приятелски отношения с Република Южна Африка и с православната ѝ църква."

В словото си след освещаването на храма президентът подчерта, че България се ползва с доверие в Южна Африка заради успехите на българите там.

Държавният глава благодари на сънародниците ни, че и на хиляди километри от Родината продължават да пазят българската култура, дух и традиции.

"Възпитавате децата ни в обич към България, в обич към българския език. Уверен съм, че това свято място ще бъде все по-силен и притегателен духовен център за всички българи от региона. Знам че се интересувате живо и от събитията, които в момента текат в България. Въпреки политическите турбуленции България се развива и върви напред, и това се вижда не само по статистиката, по икономическите показатели, а и по решимостта на нашият народ да се поставя високи цели, да търси промяната и да взема смели решения. Вие, българите отвънка, ни давате и ни зараждате с оптимизъм, защото доказвате, че независимо колко далеч от Родината, българите могат да бъдат сплотени, могат да бъдат задружни, и могат заедно да постигат много."



Във втория ден от посещението си в Република Южна Африка държавният глава се срещна с българската общност там.

Основният камък на българската църква „Св. Иван Рилски Чудотворец“ е положен преди седем години. През 2021 година започва градежът на храма, в чиито основи има и шепа пръст от България. Председателят на Сдружението на българите в Република Южна Африка Йордан Радкев:

"Много хора загубиха вяра в нас, но ние остискахме. Храмът "Св. Иван Рилски Чудотворец" е изграден и отворен за всички нас".

Негово Високопреосвещенство Старозагорският Митрополит Киприан участва в освещаването на храма, изграден от българската общност, за да съхрани православната вяра и традиции:

"Те са удовлетворени, че имат връзка с Бога. А всеки, койт в сърцето му е Бог, той ще намери своето кътче, където и да отиде на света".

Президентът Румен Радев беше специален гост на церемонията по освещаване на храма:

"Уверен съм, че това свято място ще бъде все по-силен и притегателен духовен център за всички българи от региона".

Мария Русева беше сред десетките българи в Южна Африка, пристигнали с вълнение за освещаването на българската църква: 

"Това наистина е едно голямо постижение за нашия народ. Всяка неделя има служба, ние се събираме тук в този център, също празнуваме всички български празници, винаги е пълно с хора тук, по цял ден".

"Връщаме се като в малка част от България. Южна Африка за нас е един дом, тук сме от доста време, но България си остава нашата родина".

От 2009 година сънародниците ни в Южна Африка имат и неделно училище:

"От 2009 година интересът не спада за наша огромна радост, всяка година имаме първокласници, всяка година имаме нови деца, всяка година имаме нови ученици, които искат да дойдат да се научат да четат, да пишат на български, което е радващо", разказва директорът на българското неделно училище "Слънчо", в което в момента се обучават 35 деца. 


Снимки: БТА

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени