Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 81 хиляди са бежанците от Судан в Египет

На границата между Египет и Судан, 27 април 2023 г.
Снимка: БТА

Над 81 хиляди души са избягали в Египет от Судан към 10 май, според данни на египетското министерство на външните работи, обявени от Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), съобщи онлайн изданието на списание "Иджипт тудей". Малко над 76 хиляди от тях са суданци, а над пет хиляди са граждани на трети страни, посочва БТА.

Кайро потвърждава ангажимента си да остави границата си отворена и да не прилага политика на настаняване на напускащите Судан в лагери. Египетските власти изтъкват и нуждата от подкрепа за приемането на увеличения брой бежанци.

Над 2580 души са потърсили убежище в представителството на ВКБООН в Египет между 18 април и 10 май, като по-голямата част от тях са суданци. В същото време Египетският червен кръст регистрира дневно между 4700 и 4800 влизащи от Судан, въпреки че броят им е намалял след 3 май.

Значителен брой хора бяха евакуирани и избягаха от Судан в съседни страни, а хиляди бяха вътрешно разселени след началото на въоръжения конфликт между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) на 15 април.

Наскоро двете враждуващи страни подписаха предварително принципно споразумение в Джеда с посредничеството на Саудитска Арабия и Съединените щати, с което се ангажират да позволят на всички цивилни безопасно да напуснат района на сраженията и да защитават цивилните доставки. 


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна