Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сейбот Вилд по стъпките на Густаво Кюртен

Тиаго Сейбот Вилд е на върха на щастието.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бразилецът Тиаго Сейбот Вилд предизвика най-голямата сензация в първия кръг на Откритото първенство на Франция по тенис. Тръгналият от квалификациите играч, който е №172 в света, отстрани вчера втория поставен руснак Даниил Медведев след 7:6, 6:7, 2:6, 6:3, 6:4 и веднага бе сравнен с именития си сънародник Густаво Кюртен. Гуга спечели първата от трите си титли на „Ролан Гарос“ през 1997 година като непоставен.

„Кюртен в Бразилия е идол за всички, не само за тенисисте. Той е личност за пример. Успехите му в Париж са впечатляващи, не са много хората, които са печелили турнира три пъти. Срещал съм Гуга във федерацията ни, но нищо повече“, заяви 23-годишният Тиаго на пресконференцията след знаменитата си победа.

Сейбот Вилд е от щата Парана и е на 23 години. С тениса го запознава неговият баща Клаудио Рикардо Вилд, който е бил състезател на ниво „Чалънджър“, но е е медик по образование, както и майка му Жизел. Единствената АТР 250 титла на Тиаго дойде в началото на пандемията, през февруари 2020 година на турнира в Сантяго на клей, когато победи на финала Каспер Рууд. За съжаление скоро след това той стана първият тенисист, обявил официално, че е болен от Covid-19.

Бразилецът, чието най-високо класиране в ранглистата е 106-ото място, признава, че негов идол е Рафаел Надал.

„Биографията на Рафа е любимата ми книга, заедно с „Хари Потър“. Възхищавам се на Надал от малък, опитвам се да следвам неговия пример. Той е вдъхновение за мен“, разкри южноамериканецът.

За да е латиноамериканската драма на ниво, имаше и щекотлив въпрос на пресконференцията за обвинението от 2022 година в домашно насилие от бившата му съпруга. Сейбот Вилд лаконично заяви, че това не е тема на пресконференцията и сега говори и мисли само за тенис.

„Доказах си, че здравата работа е единственият път към успеха, това е изводът от победата над Медведев. Щастлив съм, естествено, но турнирът не е завършил и ще трябва да се потрудя още доста, за да остана възможно най-дълго в Париж“, каза в заключение бразилецът.

Във втория кръг на 1 юни го очаква двубой с аржентинеца Гуидо Пея, който пък е извън първите 400 в класацията на АТР.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна