Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Intel ще инвестира 30 млрд. евро в Германия като част от експанзията си в Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Intel ще инвестира над 30 млрд. евро в Германия като част от усилията си за разширяване на дейността си в Европа, съобщи в понеделник американската технологична компания, отбелязвайки най-голямата инвестиция на чуждестранна компания във водещата европейска икономика, съобщава Ройтерс.

Сделката за изграждане на две водещи съоръжения за полупроводници в източния град Магдебург включва 10 милиарда евро германски субсидии, посочи източник на агенцията, запознат с въпроса.

Главният изпълнителен директор на Intel - Пат Гелсингер каза, че е благодарен на германското правителство и провинция Саксония-Анхалт, където се намира Магдебург, за "изпълнението на визията за жизнена, устойчива, водеща полупроводникова индустрия в Германия и ЕС".

Изграждането на завода, който ще бъде разположен близо до Магдебург, ще започне, когато Европейската комисия подпише документите, необходими за стартиране на проекта.

Intel добави, че очаква първото съоръжение да започне да работи четири до пет години след одобрението на Комисията. Освен това той изрази желанието си фабриката да укрепи позицията на ЕС в индустрията за производство на полупроводници и да намали зависимостта на блока от чуждестранен внос.

"Производството на полупроводници на Intel в Магдебург е най-голямата пряка чуждестранна инвестиция в историята на Германия. С тази инвестиция ние догонваме технологично най-добрите в света и разширяваме собствения си капацитет за развитие на екосистемата и производство на микрочипове. Това е добра новина за Магдебург, за Германия и за цяла Европа“, посочи от своя страна германският канцлер Олаф Шолц.

Под ръководството на Гелсингер Intel инвестира милиарди в изграждането на фабрики на три континента, за да възстанови господството си в производството на чипове и да се конкурира по-добре с AMD, Nvidia i Samsung.

Сделката в Германия ще бъде третата голяма инвестиция на Intel в рамките на последните четири дена. Миналия петък компанията разкри планове за завод за чипове на стойност над 4 млрд. евро в Полша - друга страна-членка на Европейския съюз, а в неделя Израел заяви, че Intel ще похарчи 25 милиарда долара за завод в страната.

В световен мащаб производството на полупроводници се очаква да се превърне в индустрия за трилиони долари до 2030 г., разширявайки се от 600 милиарда долара през 2021 г., според McKinsey.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна