Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

27-годишен българин осквернил Колизеума. Фитнес инструктор е в Бристол!

Снимка: YouTube

Италианската полиция е идентифицирала мъжа, който изчегърта името "Иван" с латински букви на стената на Колизеума в Рим като британски гражданин.

Преди четири дни бе разпространено видео как мъж чегърта с ключове "Ivan + Hayley 23" на стената на 2-хилядното съоръжение. Днес британските медии, позававайки се на информации в Италия, съобщиха, че полицята вече знае, че Иван или Айвън, както би се произнесло името му на английски, е фитнес инструктор от Бристол. Полицията е изпратила писмо на адреса на заподозрения, за да го информира, че срещу него се води разследване. Приятелката му обаче не е обект на разследването.

Ако Иван бъде признат за виновен той може да получи глоба от 15 000 евро  и затвор до 5 години. 

По информация на MailOnline мъжът е българин и е роден в Ловеч, има и британско гражданство. Работи като фитнес треньор в Бристол, но и като шофьор на доставки. 

Смята се, че Хейли управлява собствен бизнес за спортно хранене и двамата живеят заедно в предградието Кейншам, недалеч от фитнес залата Лонгуел Грийн, където Иван е треньор.

Фитнес инструкторът е заснет, докато издълбава имената в каменните стени с помощта на връзка ключове, миналия петък, 23 юни.

Отличителен черен спортен часовник, с кръгъл циферблат на китката му, съвпада с този, който Иван носи на страницата си във Facebook за фитнес тренировки. 


Хейли, която е облечена в бяло и носи раница, остава с лице към стената. При намесата на Райън, Иван просто се обръща и му се усмихва, преди да насочи вниманието си към издълбаването на името си и това на Хейли на стената, показват още кадрите. Вижте ги!

Не за първи път Колизеума става обект на вандалска проява. През септември 2020 година 32-годишен ирландец бе хванат да дълбае с метален предмет инициалите си, а месец по-късно 14-годишно германско момиче бе хванато в същото провинение.   

Министърът на културата на Италия Дженаро Санджулиано осъди постъпката по принцип като "недостойна и проява на голямо безобразие, турист да драска по стените на едно от най-известните места в света“. Глобата за това е най-малко от 15000 евро и до 5 години затвор. Министърът се надява, че "правосъдието ще поеме своя курс чрез стриктно прилагане на законите. Ако се стигне до съдебен процес, министерството ще се яви като гражданска страна".

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени