Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бразилският съд забрани на бившия президент Болсонаро да се кандидатира на избори до 2030 г.

Жаир Болсонаро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният избирателен съд на Бразилия обяви в петък забрана на бившия президент Жаир Болсонаро да се кандидатира за политически пост до 2030 г., слагайки край на надеждите на десния популист за бързо политическо завръщане, съобщава Ройтерс.

Съдът стигна до заключението, че Болсонаро е злоупотребил с политическата власт, злоупотребил е с медиите и е атакувал избирателната система, след като е повтарял неистини относно електронните машини за гласуване, използвани в страната.

Върховният избирателен трибунал наложи забраната на 68-годишния бивш капитан от армията заради  злоупотреба с политическа власт и злоупотреба с медиите преди президентските избори през миналата година, които той загуби с малко от левия кандидат Луис Инасио Лула да Силва.

Четирима от седемте съдии гласуваха в подкрепа на наложената забрана.

Според законодателството на страната бившият президент няма да може да участва в общинските избори през 2024 г. и 2028 г. и на общите избори през 2026 г.

Решението е в сила осем години от последните избори, проведени през 2022 г., но поради четиридневна разлика в датите на изборите, той ще може да се кандидатира отново през 2030 г.

Жаир Болсонаро нарече днешното съдебно решение, което му забранява да се кандидатира за поста до 2030 г., като "удар в гърба".

"Неотдавна се опитаха да ме убият в Жуиз де Фора. Бях намушкан в стомаха. Днес получих удар в гърба с това решение", посочи Болсонаро, визирайки инцидент от 2018 г., когато той беше нападнат с нож.

Присъдата на Болсонаро, който изкара един бурен мандат между 2019 г. и 2022 г., проправя пътя за появата на нови лидери в бразилската десница, която – въпреки успеха на изборите за Конгрес миналата година – беше слаба в опозиция.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени