Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На срещата на върха "Русия - Африка" руският президент съобщи:

Русия е опростила дългове на африканските държави за 23 млрд. долара

Руският президент Владимир Путин (вляво) и египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси (вдясно) на втората среща на върха "Русия-Африка" - Икономически и хуманитарен форум, Санкт Петербург, Русия, 28 юли 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Москва е опростила дългове на африканските държави за 23 млрд. долара. Това обяви руският президент Владимир Путин във втория ден от форума "Русия - Африка". 
Страните от континента и Русия имат близки приятелски връзки, каза Путин и обеща Москва да им отпусне около 90 млн. долара за развитие. 
На срещата на върха "Русия - Африка" руският президент каза още, че Москва увеличава доставките на храни за Африка, включително някои безплатни доставки на зърно, и се интересува от развитие на военното сътрудничество с континента. 
Руският президент заяви на африканските лидери, че уважава тяхното мирно предложение за Украйна и че внимателно го проучва. 

Африканските лидери настояха за възобновяване на споразумението за износ на украинско зърно през Черно море и призоваха руския президент да приеме сериозно тяхното предложение за спиране на войната в Украйна, на което Путин отговори:

"Основите на конфликта са положени в създаването на заплахи за сигурността на Русия от страна на Съединените щати и НАТО. А те отказват да участват в преговори за гарантиране на еднаква сигурност за всички, включително и за Русия. Самата Украйна, или по-точно сегашният украински режим, официално отказва да преговаря. Украинският президент прие указ по този въпрос."

Африканската инициатива бе отхвърлена по-рано от Киев отхвърли с аргумента, че около една пета от територията на Украйна ще остане под руски контрол.

Междувременно продължава настъплението на украинските въоръжени сили на юг. Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че страната му търси противовъздушни системи за защита на Одеса и цяла южна Украйна. 

От руска страна съобщиха за осуетена украинска атака с дрон в Московска област. 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна