Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Moody's понижи кредитните рейтинги на няколко малки и средни банки в САЩ

Снимка: БНР архив

Moody's Investors Service понижи кредитните рейтинги на 10 малки и средни банки в САЩ и заяви, че може да понижи рейтинга и на основни кредитори, включително U.S. Bancorp, Bank of New York Mellon Corp., State Street Corp. и Truist Financial Corp., като част от задълбочен поглед към нарастващия натиск върху банковата индустрия.

Кредитната стабилност на банковия сектор в Съединените щати вероятно ще бъде подложена на изпитание от рискове при финансирането и по-слабата рентабилност, коментира рейтинговата агенция Moody's, цитирана от Ройтерс.

Moody's понижи с една степен рейтингите на 10 банки и постави шест банкови гиганта в режим на преразглеждане за потенциално понижаване.

"Резултатите на много банки през второто тримесечие показаха нарастващ натиск върху рентабилността, което ще намали способността им да генерират вътрешен капитал", се казва в съобщението на агенцията, където се посочва, че "на хоризонта се задава лека рецесия в Съединените щати в началото на 2024 година, а качеството на активите изглежда ще се влоши, като има особени рискове в портфейлите на някои банки с бизнес имоти".

Според Moody's повишените експозиции към бизнес имотите са ключов риск поради високите лихвени проценти, свиването на търсенето на офиси в резултат на дистанционната работа и ограничаването на наличността на кредити за сектора на бизнес имотите.

Банките, чиито рейтинги бяха намалени, включват M&T Bank Corp., Webster Financial Corp., BOK Financial Corp., Old National Bancorp, Pinnacle Financial Partners Inc., Fulton Financial Corp., Northern Trust Co. и Cullen/Frost Bankers Inc.

Moody's също така определи "негативни" перспективи за 11 кредитора, включително PNC Financial Services Group, Capital One Financial Corp., Citizens Financial Group Inc., Fifth Third Bancorp, Regions Financial Corp., Ally Financial Inc., Bank OZK и Huntington Bancshares Inc.

След решението на кредитната агенция акциите на няколко от засегнати банки паднаха в ранната търговия в Ню Йорк. Акциите на U.S. Bancorp и Bank of New York Mellon се понижиха с по 2,3%, докато тези на Truist паднаха с 1,8%, на PNC се понижиха с 1,8%, а Capital One загуби 2%. Сред най-губещите бяха акциите на Citizens Financial, които се понижиха с 2,9%, както и на Ally Financial - с 2,7%.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени