Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Париж: Лидерите на преврата в Нигер нямат правомощия за екпулсират посланика ни

Снимка: Ройтерс

Френските власти заявиха, че лидерите на преврата в Нигер нямат правомощия за екпулсират посланика на Париж. На френския дипломатически представител е било наредено да напусне страната в рамките на 48 часа.

Хунтата в Нигер, която взе властта с преврат на 26 юли, е наредила на френския посланик да напусне страната в рамките на 48 часа. От Ниамей опровергаха информации за ескпулсиране на представители на други страни като САЩ и Германия.

Уточниха, че решението за изгонване на посланик Силвен Ите е било взето отчасти заради неговия отказ да отговори на покана за среща с нигерския външен министър. Изтъкнаха, че други действия на френското правителство също са били в противоречие с интересите на Нигер.

Франция, чиято бивша колония е Нигер, призова да бъде върнат на власт сваленият президент Мохамед Базум.

Нигерските "пучисти нямат никакви правомощия" да експулсират френския посланик. Само законно избраните  власти в страната могат да дават одобрение за посланика", заявиха от френското външно министерство.

Военните лидери в Ниамей обвиняват Париж, че подготвя военна интервенция в Нигер, за да върне Базум на власт. Освен това твърдят, че Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) е организация, обслужваща интересите на бившата колониална сила Франция.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна