Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици жертви при сблъсъци в Етиопия от юли насам

Церемония за почитане на жертвите в етиопската столица Адис Абеба
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 183 души са били убити от юли насам при сблъсъци в региона Амхара в Етиопия, съобщи ООН, като призова убийствата, насилието и нарушенията на правата да бъдат прекратени.

Напрежението в северния регион се засили тази година след края на опустошителната война в съседния регион Тиграй, в която се включиха и бойци от Амхара.

"Силно сме обезпокоени от влошаването на положението с правата на човека в някои региони на Етиопия", заяви пред репортери в Женева говорителката на Службата на ООН по правата на човека Марта Хуртадо.

"В регион Амхара, след изострянето на сблъсъците между етиопската армия и регионалната милиция Фано и обявяването на извънредно положение на 4 август, ситуацията се влоши значително.

"Според информацията, събрана от Службата на ООН за правата на човека, от юли насам в сблъсъците са загинали най-малко 183 души."

През април федералното правителство обяви, че разформирова регионалните сили в цялата страна.

Този ход предизвика протести от страна на националистите от Амхара, които заявиха, че това ще отслаби техния регион.

В началото на юли избухнаха сблъсъци между националната армия и местните бойци, известни като Фано, което накара властите в Адис Абеба на 4 август да обявят шестмесечно извънредно положение.

Статутът дава на властите широки правомощия да арестуват заподозрени лица без съдебна заповед, да налагат полицейски час и да забраняват публични събирания, каза Хуртадо.

"Получихме съобщения, че повече от 1000 души са били арестувани в цяла Етиопия по силата на този закон. Съобщава се, че много от задържаните са млади хора от етнически произход Амхара, заподозрени, че са привърженици на Фано", каза тя.

"Съобщава се, че от началото на август се провеждат масови претърсвания от къща на къща.

"Призоваваме властите да спрат масовите арести, да гарантират, че всяко лишаване от свобода се преразглежда по съдебен път, и да освободят произволно задържаните."

Тя добави: "Призоваваме всички участници да спрат убийствата, другите нарушения и злоупотреби."
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна