Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Габон Али Бонго е поставен под домашен арест

Президентът на Габон Али Бонго
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Габон президентът на страната Али Бонго е поставен под домашен арест, обявиха офицери от армията след извършен военен преврат. 

Случващото се в Африка е голям проблем за Европа, призна върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

"Ако се потвърдят съобщенията, че е извършен военен преврат, това ще направи региона още по-нестабилен", коментира Борел преди началото на среща на министрите на отбраната на ЕС. Тази сутрин група военни обявиха, че се анулират резултатите от наскоро проведените президентски избори и че всички държавни институции се разпускат. Границите се затварят до второ нареждане.

Габон е бивша френска колония, богата на петрол, но изключително бедна африканска страна. Семейството на преизбрания за трети мандат президент Али Бонго държи властта от над 50 години. 

Френският министър-председател Елизабет Борн заяви, че Париж осъжда преврата в Габон и иска резултатите от изборите да бъдат уважени. 

Говорителят на френското правителство Оливие Веран също заяви, че Франция осъжда опита за преврат в Габон.

"Франция осъжда военния преврат, който се извършва в Габон, и следи ситуацията с голямо внимание", каза той на брифинг за пресата след заседание на Министерския съвет. Веран отбеляза, че Франция признава резултатите от легитимните президентски избори в страната и призовава "резултатите от изборите да бъдат уважавани".

А в Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия "следи отблизо" обстановката в Габон.

Миналия месец властта бе завзета от военните в Нигер, също бивша френска колония. От 2020 г. насам в три от съседните на Нигер държави - Мали, Буркина Фасо и Чад, имаше преврати.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна