Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 800 са вече жертвите на земетресението в Мароко

| обновено на 09.09.23 в 14:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 820 са вече жертвите на разрушителното земетресение в Мароко, съобщиха местните власти.

По-рано беше публикувано предупреждение за очаквани нови, по-силни трусове, след снощното мощно земетресение от 6.8 по Рихтер.

До този момент няма официални данни за пострадали или загинали български граждани, съобщиха от Министерството на външните работи след запитване от БНР.

Междувременно Испания предложи да изпрати спасители в бедстващите райони, съобщи външният министър Хосе Мануел Албарес. Пред репортери на срещата на върха на Г-20 в Индия Албарес заяви, че Испанското военно звено за извънредни ситуации, както и неговите агенции за помощ и посолството са на „пълно разположение на Мароко, на народа на Мароко, за да се опитат да облекчат тази ситуация и да спасят колкото се може повече хора“.

Епицентрът на труса с магнитуд 6,8 по Рихтер е бил на 72 километра югозападно от Маракеш  - древна столица на Мароко и една от най-посещаваните туристически дестинации в страната, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Трусът е бил на дълбочина около 18 километра и е бил усетен в Рабат, Казабланка и Есауира, както и в съседен Алжир.

Щетите в града все още се оценяват. Основните исторически обекти в стария град изглеждат до голяма степен невредими, съобщава Ройтерс.

Кадрите, разпространени онлайн обаче, показват пукнатини и паднали отломки в малка част от средновековните стени и срутено минаре.

"Усетихме много силен трус и разбрах, че това е земетресение", каза по телефона за АФП Абделхак Ел Амрани, 33-годишен мъж от Маракеш.

"Видях как сградите се движат. Не е задължително да имаме рефлекси за такъв тип ситуации. След това излязох навън и там имаше много хора. Всички хора бяха в шок и паника. Децата плачеха, а родителите бяха разстроени".

"Електричеството спря за 10 минути, както и (телефонната) мрежа, но след това отново се включи. Всички решиха да останат навън", добави той.

Съобщава се, че в болниците в Маракеш е имало "огромен наплив" от ранени хора.

В град Ал-Хауз, близо до епицентъра на земетресението, едно семейство е било затрупано в развалините, след като къщата им се срутила, съобщават местните медии.

Системата PAGER на USGS, която дава предварителни оценки за въздействието на земетресенията, издаде оранжева тревога за икономически загуби, според която е възможно да бъдат нанесени значителни щети, и жълта тревога за смъртни случаи, свързани с трусовете, която показва, че са възможни някои жертви.

От USGS заявиха, че "населението в този регион живее в структури, които са силно уязвими при земетресения".

Мароко преживява чести земетресения в северния си регион поради разположението си между Африканската и Евразийската плоча.

През 2004 г. най-малко 628 души загинаха и 926 бяха ранени при земетресение в Ал Хосейма в североизточната част на Мароко.
Редица световни лидери изразиха съболезнования за жертвите.
"Нашите мисли и молитви са с всички, засегнати от тези ужасни трудности", обяви американският президент Джо Байдън и подчерта, че Съединените щати са "готови да предоставят всяка необходима помощ".
Готовност за подкрепа и помощ изрази и премиерът на Великобритания Риши Сунак. Китайският президент Си Дзинпин изпрати "съболезнователно послание" до Мароко. Съболезнования поднесеха и от Комисията на Африканския съюз.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна