Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предполага, че в Либия са загинали над 2000 души вследствие на бурята "Даниел"

Автор:
Наводнения в Либия след бурята "Даниел"
Снимка: БТА

Смъртоносни бурни ветрове и тежки наводнения удариха Либия през последните два дни, като оценките за жертвите варират от стотици до хиляди хора, казаха високопоставени либийски служители в понеделник.

Ръководителят на едно от двете съперничещи си правителства в Либия заяви днес, че се опасява, че повече от 2000 души може да са загинали вследствие на наводненията в източната част на северноафриканската страна, предаде Ройтерс.

В интервю по телефона пред телевизия "Ал Масар" ръководителят на подкрепяното от парламента правителство в източната част на Либия - Осама Хамад заяви, че между 5 и 6 хиляди други хора се водят изчезнали. По думите му стихията е отнесла цели квартали в крайбрежния град Дерна, където е било обявено бедствено положение, след като страната беше връхлетяна от средиземноморската буря "Даниел".

Хамад оглавява правителство, което не е международно признато и което действа в източните райони на Либия, които се контролират от Либийската национална армия (ЛНА) на Халифа Хафтар.

Хамад не посочи източник за своите данни, кто агенция Ройтерс не успява да провери броя на жертвите в страната, която е политически разделена на изток и запад с две съперничещи си администрации и където обществените услуги се разпаднаха след бунт през 2011 г., подкрепян от НАТО.

Ръководителят на групата за помощ на Червения полумесец в региона каза, че жертвите на Дерна се очаква да достигнат 250.

Бурята "Даниел" връхлетя през Средиземно море в неделя, наводнявайки пътища и разрушавайки сгради в Дерна и удряйки други селища по крайбрежието, включително втория по големина град в Либия - Бенгази.

Кадри в социалните медии и излъчени от източнолибийската Almostkbal TV показват хора, блокирани по покривите на превозните си средства, викащи за помощ и води, които отнасят автомобили.

Базираният в източната част на Либия парламент обяви тридневен траур. Абдулхамид ал-Дбейба, министър-председател на временното правителство в Триполи, също обяви тридневен траур във всички засегнати градове, наричайки ги "райони на бедствие".

Четири големи петролни пристанища в Либия - Рас Лануф, Зуейтина, Брега и Ес Сидра, бяха затворени от събота вечерта за три дни, казаха през Ройтерс петролни инженери.

Издирвателно-спасителните операции продължават, посочиха очевидци. Властите обявиха изключително извънредно положение, затваряйки училища и магазини и налагайки вечерен час.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени