Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин се обяви за задълбочаване на сътрудничеството и приятелството между Русия и Северна Корея

Ким Чен-ун заяви, че ще превърне в абсолютен приоритет двустранните отношения с Русия

Руският президент Владимир Путин (втори отляво) и севернокорейският лидер Ким Чен Ун (втори отдясно), придружени от ръководителя на Роскосмос Юрий Борисов (вляво), на посещение на космодрума Восточний - 13 септември 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На космодрума Восточний в Русия приключиха разговорите между президента Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.
Информацията за времето и мястото на срещата на лидерите на Русия и Северна Корея не беше уточнена до последния момент.

Вчера бронираният влак на Ким Чен-ун влезе на руска територия, а днес пристигна на гарата на Восточний в Амурска област. Путин дойде на космодрума от икономическия форум във Владивосток.

Двамата разговаряха и на четири очи след срещата на делегациите.

Ким заяви, че ще превърне в абсолютен приоритет двустранните отношения с Русия, която страната му поддържа в "свещената битка в защита на суверенитета и сигурността ѝ":

"Винаги сме изразявали пълна и безусловна подкрепа за всички решения, взети от президента и руското ръководство. Искам да ви уверя, че винаги ще бъдем заедно с Русия в борбата срещу империализма".

За задълбочаване на сътрудничеството и приятелството между Русия и Северна Корея се обяви руският президент Владимир Путин по време на официалния обяд, който даде в чест на своя гост Ким Чен-ун след разговора на четири очи между двамата. 

Путин съобщи, че след приключването на разговорите си с Ким Чен-ун високият гост от Пхенян ще продължи своята обиколка в руския Далечен изток с посещение във Владивосток и заводи в областта на отбраната и други предприятия в град Комсомолск на Амур, съобщи РИА "Новости".

Руският президент добави, че съществуват възможности за двустранно военно-техническо сътрудничество, въпреки че Русия ще спазва международните си задължения.

Путин каза, че във Владивосток Русия ще демонстрира на Ким възможностите на Тихоокеанския си флот и добави, че Москва също така може да предложи нещо на Северна Корея в областта на селското стопанство.

Срещата на космодрума Восточний, символ на руските космически амбиции, беше предшествана от изстрелване на две севернокорейски балистични ракети. Прелетели са 350 и 650 км и са паднали в Японско море.
Междувременно при украинска ракетна атака в Севастопол бяха ранени над 20 души. А Украйна съобщи за руско нападение с дронове в Одеска област.

От руското министерство на отбраната съобщиха, че са прехванати седем от 10-те украински ракети при атака на кораборемонтен завод в Севастопол. Възникнал е пожар, повредени са два кораба, потвърдиха и украински военни.

Нанесени са щети и при руска атака с щурмови дронове в Одеска област в района на Измаил.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени