Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин е приел поканата на Ким за посещение в Северна Корея

Руският президент Владимир Путин (втори отляво) и севернокорейският лидер Ким Чен Ун (втори отдясно), придружени от ръководителя на Роскосмос Юрий Борисов (вляво), на посещение на космодрума Восточний - 13 септември 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е поканил руския президент Владимир Путин на посещение в страната му по време на разговорите им в Русия. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на държавната телеграфна агенция на Пхенян. Става ясно и, че Путин е приел поканата.

Ким е заявил на Путин, че срещата им в Русия е издигнала двустранните връзки на ново ниво, и е изразил готовността си да укрепва стабилни, ориентирани към бъдещето отношения през следващите 100 години, посочва още севернокорейската телеграфна агенция, цитирана от Ройтерс.

Двете страни се споразумяха за по-нататъшно засилване на стратегическото и тактическото сътрудничество в лицето на "военните заплахи, провокациите и тиранията на империалистите", се казва още в съобщението на държавната севернокорейска агенция.

Американски и южнокорейски официални лица изразиха загриженост, че Ким може да предостави оръжия и боеприпаси на Русия, която е изразходвала огромни запаси в продължилата повече от 18 месеца война в Украйна. Москва и Пхенян отричат подобни намерения, отбелязва Ройтерс.

Вчера Путин многократно намекна, че с Ким е обсъждано военно сътрудничество, но разкри малко подробности по тази тема. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу също присъства на разговорите. От Кремъл заявиха обаче, че деликатните дискусии между съседите са частен въпрос, съобщава Ройтерс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени