Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Вярвам, че ще задълбочим сътрудничеството си с Виетнам

Снимка: БТА

Виетнам е важен партньор за България в Югоизточна Азия, посочи президентът Румен Радев, който разговаря в София с председателя на Националното събрание на Виетнам.   

Сътрудничеството между София и Ханой в политиката, икономиката, културата и образованието обсъдиха Радев и председателят на Парламента на Виетнам Въонг Дин Хуе. 

Българският държавен глава посочи, че активният политически диалог между двете страни през последните години е предпоставка за активизиране на двустранните икономически отношения:  

"В редица области като енергетика, промишленост, високотехнологично земеделие, медицина, фармация, туризъм информационни технологии. Аз вярвам, че ще задълбочим сътрудничеството си в традиционни области на взаимодействие, каквито са образованието и културата". 

България е сред първите 10 страни, установили дипломатически отношения с Виетнам, преди 73 години, посочи Въонг Дин Хуе. Близо 30 хиляди виетнамци са завършили висшето си образование в България, а част от тях заемат високи държавни постове: .  

"Виетнам цени важната роля на България в региона на Черно море, като мост между Европа и страните от Азия". 

Пет документа за сътрудничество между България и Виетнам бяха подписани в Народното събрание при посещението на виетнамската парламентарна делегация. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна