Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте броят на ранените при експлозията в Нагорни Карабах

Лагер за бежанци близо до Степанакерт, Нагорни Карабах
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 20 души са загинали след взрива в склад за гориво в Нагорни Карабах, а 290 пострадали са били приети за лечение в болница. Инцидентът идва броени дни, след като Азербайджан сломи с бърза офанзива съпротивата на етническите арменци в областта. Съоръжението, в което е станал взривът, се намира в околностите на главния град Степанакерт. Причините за експлозията остават неизвестни.

Лекарите продължават да се борят за живота на десетки ранени.

Местният омбудсман Гегам Степанян обяви, че състоянието на повечето от пострадалите е много сериозно и спешно е необходима медицинска помощ по въздух. 

По последни данни, повече от 13 300 етнически арменци от Нагорни Карабах са се евакуирали в Армения, притеснени от бъдещи репресии и етническо прочистване, независимо от уверенията на президента на Азербайджан Илхам Алиев, че Баку ще гарантира сигурността и правата на всички жители на областта.  Общо 120 000 етнически арменци живеят в Нагорни Карабах. Южният арменски град Горис се е оформил като център за регистрация и настаняване. Евакуиращите се арменци се притесняват от репресии и етническо прочистване, ако останат в областта. 

Баку ще гарантира сигурността и правата на всички жители на Нагорни Карабах, независимо от етническата им принадлежност, заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Русия и Съединените щати си размениха обвинения за дестабилизирането на Южен Кавказ. "Настояваме Вашингтон да се въздържа от изключително опасни изявления и действия, които водят до изкуствено засилване на антируските настроения в Армения," изтъкна руският посланик в Съединените щати Анатолий Антонов. По-рано говорител на Държавния департамент коментира, че Русия не е надежден партньор по отношение на сигурността, след като Армения възнегодува от бездействието на руските мироопазващи сили. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна