Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНДР записа ядрения си статут в конституцията

Заседание на Политбюро на Севернокорейската работническа партия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС (архив)

Севернокорейският парламент записа статута на КНДР като ядрена сила в конституцията, съобщиха местните държавни медии, цитирани от АФП.

"Политиката на КНДР на изграждане на ядрени сили стана неотменима част от основния закон на държавата, която никой по никакъв начин не може да пренебрегва", е казал на заседанието на Върховното народно събрание севернокорейският ръководител Ким Чен-ун според Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА).

Тази година Северна Корея извърши рекорден брой изпитания на оръжия, а отношенията с Южна Корея и САЩ са много напрегнати - всичко това се случва в условията на опасения, че Пхенян може за пръв път от 2017 г. да направи нов ядрен опит. От 2006 г. тя е направила общо шест, посочва БТА.

Преди година събранието прие закон, обявил Северна Корея за държава с ядрено оръжие, а Ким заяви, че този статут е "необратим". Този нов закон позволи и превантивната употреба на ядрено оръжие.

Сега обаче, попарвайки още повече надеждите за ядрено разоръжаване, парламентът отиде още една крачка напред, записвайки статута на ядрените оръжия в самата конституция, отбелязва Франс прес.

"Това е историческо събитие, даващо мощно политическо средство за забележително укрепване на способностите на националната отбрана", заяви Ким.

Той добави, че САЩ, Южна Корея и Япония са образували "тристранен военен съюз, чийто резултат в крайна сметка беше появата на азиатска версия на НАТО - източник на война и агресия".

"Това не е просто риторическа или въображаема заплаха, тя е напълно реална", каза Ким.

Тази година Северна Корея извърши поредица изпитания на забранени оръжия; последното бе на 13 септември, когато докато Ким се готвеше да замине за Русия за среща с президента Владимир Путин, бяха изстреляни две балистични ракети с малък обсег.

Миналия месец КНДР за втори път неуспешно се опита да изведе разузнавателен спътник в околоземната орбита.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна