Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожар до летище в Узбекистан, 10 са ранени

По предварителни данни огънят е тръгнал след мълния.
Снимка: Ройтерс

10 души са пострадали при пожар, избухнал след взрив в склад близо до летището на узбекистанската столица Ташкент. От болницата в града съобщиха, че един от ранените е в тежко състояние.

Пожарът е овладян, а положението е под контрол, съобщи министерството на извънредните ситуации, цитирано от БТА.

Причините за експлозията за момента не са изяснени, но според една от версии е паднала мълния. На мястото е разположена специална полева лаборатория за разследване на взрива.

"В резултат на бързите действия на служителите на министерството на извънредните ситуации огънят беше овладян. Ситуацията е под пълен контрол", каза узбекистанското министерство на извънредните ситуации в "Телеграм".

В социалните мрежи се появиха кадри и снимки, на които се виждат пламъци и голям стълб пушек да се издигат в небето през нощта.

Самолетите, изпълняващи полети от и до Международно летище Ташкент, излитат и кацат в обичаен режим, показват данни от сайта "Флайт Радар 24". 

В 1.15 българско време към пилотите е издадено предупреждение, че една от пистите на летището ще бъде затворена за излитане и кацане между 5.00 и 10.00 часа днес, но ще бъде осигурена част от нея за рулиране. Не се посочва причина.

Според публикация в социалните мрежи в узбекистанското министерство на извънредните ситуации е постъпил сигнал за пожар, избухнал в един от складовете в квартал "Сергели" след силен взрив. Телевизия "Нова 24" съобщи, че експлозията е отекнала в митнически склад, посочва Франс прес.

Узбекистан е най-голямата по население бивша съветска република в Централна Азия. Пожарите вследствие на остаряло оборудване и неспазване на стандартите за безопасност в страната са често явление. Въпреки това инциденти от такъв мащаб са рядкост, отбелязва агенцията. 

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна