Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нагорни Карабах спира да съществува

Сателитна снимка с автомобилна колона в Нагорни Карабах, 26 септември 2023 г.
Снимка: Ройтерс

Самопровъзгласилата се република Нагорни Карабах спира да съществува от 1 януари догодина, обявиха нейните ръководители. Те разпуснаха с указ всички създадени от тях институции.

До няколко дни в Нагорни Карабах няма да остане нито един арменец, заяви арменският премиер Никол Пашинян и обвини Азербайджан в провеждането на кампания за "етническо прочистване" в региона.

Пашинян също така призова за предприемането на международни действия.

Драматичното съобщение беше публикувано, след като стана ясно, че вече над половината местни арменци са избягали след азерската офанзива миналата седмица. По последни данни над 70 хил. души от общо близо 120 000 вече са напуснали спорната територия.

Миналата седмица Азербайджан си върна изцяло контрола върху тази област, която е международно призната част от неговата територия, но е населена преобладаващо с етнически арменци. 

Посланикът на Азербайджан във Великобритания Елин Сюлейманов заяви, цитиран от Ройтерс, че страната му не насърчава никого да напуска по думите му "освободения" Карабах и че е готова да осигури по-добри условия на живот за избралите да останат етнически арменци.

Русия предложи днес помощта си, но не и очакваната от арменците, ако се съди по критиките, отправени от Ереван през последната седмица. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че напускащите Карабах арменци нямало от какво да се страхуват и увери, че Москва може да окаже съдействие на всички, засегнати от кризата.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна