Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 52 жертви на атентат в Пакистан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 52 души са загинали, а повече от 80 са ранени след предполагаем самоубийствен атентат до джамия по време на събрание, посветено на рождения ден на ислямския пророк Мохамед в Югозападен Пакистан, съобщи "Дейли мейл". Според правителствения служител Ата Уллах взривът е станал в Мастунг, район в провинция Белуджистан. 

Ранените са откарани в близките болници, а някои от тях са в критично състояние, допълва БГНЕС. Сред загиналите е и висш полицейски служител, Мохамед Наваз, каза Уллах. 

Полицаите провеждат разследване, за да установят дали бомбеният атентат е самоубийствен. 

Мюсюлманите в Пакистан и по света отбелязват рождения ден на ислямския пророк, като провеждат публични събирания. Годишнината от рождението, известна като Мавлид ан-Наби, включва целодневни тържества и се раздава безплатна храна на хората.

Само няколко дни преди атентата властите поискаха от полицията да остане в максимална готовност, тъй като се очакваха инциденти.

В свое изявление служебният министър на вътрешните работи Сарфраз Бугти осъди бомбения атентат и изрази скръб и мъка по повод на загубата на човешки живот. Той заяви, че е "отвратителен акт" да се атакуват хора по време на шествието Мавлид ан-Наби.

Никой не пое веднага отговорност за бомбения атентат, но пакистанските талибани бързо се разграничиха от него.

За предишни смъртоносни нападения в Белуджистан и на други места отговорност пое групировката "Ислямска държава".

Богатата на природен газ югозападна провинция Белуджистан на границата с Афганистан и Иран повече от две десетилетия е място на тлеещ бунт на белуджистки националисти.

Първоначално сепаратистите искаха да получат дял от ресурсите на провинцията, но по-късно започнаха въстание с призив за независимост. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени