Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестима души са убити при безредици в затвор в Еквадор

Снимката е илюстративна
Снимка: pixabay

Властите в Еквадор съобщиха, че при безредици в затвор са били убити шестима души. Всички те са били задържани във връзка с убийството на кандидата за президент Фернандо Вилявисенсио.

Арестуваните са загинали при безредици в затвора в еквадорската провинция Гуаякил. И шестимата - колумбийци от престъпни групи, са били заподозрени във връзка с убийството на Фернандо Вилявисенсио. Той беше кандидат за президент и провеждаше кампания с лозунги срещу корупцията и според проучванията имаше шанс да стигне до балотажа. 59-годишният Вилявисенсио беше убит на 9 август, когато си тръгваше от митинг в северната част на Кито. 

Съединените щати предложиха 5 милиона долара награда за информация за покушението, което разтърси изборната обстановка и задълбочи атмосферата на насилие и страх. Кристиан Сурита, издигнат на мястото на Вилявисенсио от политическата му партия "Изграждай" не успя да се пребори за челните места в надпреварата на 20 август.

За 15 октомври е насрочен балотажът. На него ще се явят кандидатът на левицата Луиса Гонсалес и Даниел Нобоа, син на известен бизнесмен. Те победиха шестима свои съперници на първия тур.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна