Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Египет с дипломатически усилия за деескалация на насилието в Газа и Израел

Египетският президент Абдел Фатах ал Сиси.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Египет засили дипломатическия натиск с цел деескалация на насилието в Газа и Израел, съобщиха от офиса на държавния глава, след като в тридневните боеве загинаха над 1200 души от двете страни. 

Президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси, чиято страна исторически е ключов посредник между Израел и палестинците, разговаря с Мохамед бин Зайед ал-Нахаян от ОАЕ, като се договориха да "активизират дискусиите и дипломатическите усилия за спиране на военната ескалация", заяви говорителят на Ал Сиси, цитиран от АФП.

Абу Даби нормализира отношенията си с Израел през 2020 г. по силата на подкрепените от САЩ Споразумения от Абрахам, повече от четири десетилетия след като Кайро стана първата арабска държава, подписала мирен договор с Израел през 1979 г., припомня агенцията.

Ал Сиси разговаря вчера с президента на палестинската власт Махмуд Абас, като предупреди за опасната "липса на политически перспективи".

Правителството на Абас управлява окупирания Западен бряг, докато "Хамас" управлява ивицата Газа.

Египетският президент разговаря вчера и с краля на Йордания Абдула II, чиято страна действа като пазител на мюсюлманските и християнските свети места в Йерусалим и призна Израел през 1994 г.

През последните три дни египетският лидер разговаря и с френския президент Еманюел Макрон, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и германския канцлер Олаф Шолц.

Дипломатическата активизация на Египет идва, след като терористите от "Хамас" нападна-ха изненадващо Израел рано в съботната сутрин.

Според официални представители на двете страни в конфликта "Хамас" - Израел  до момента са загинали над 700 израелци и 560 палестинци.

Засега няма изгледи за никакви преговори, като Израел обяви "пълна обсада" на ивицата Газа. Министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че се очаква "дълга и трудна война".

Външните министри на Европейския съюз ще проведат спешни разговори във вторник относно ситуацията в Израел и Газа, а генералният секретар на Лигата на арабските държави Ахмед Абул Гейт, който направи посещение в Русия, призова  за прекратяване на насилието между израелци и палестинци.

Катарски посредници са провели спешни телефонни разговори с официални представители от "Хамас", за да се опитат да договорят освобождаването на заловени от военната групировка израелски жени и деца в замяна за 36 палестински жени и деца от израелски затвори, предаде Ройтерс, като се позова на източник, запознат с разговорите.

Преговорите, които Катар води в координация със САЩ от събота вечерта, се "движат в положителна посока" каза източникът. Все пак обаче няма признаци за постигане на пробив, тъй като и двете страни са втвърдили позициите си.

Точният брой на израелските жени и деца, които "Хамас" потенциално предлага да бъдат заменени за 36 палестински жени и деца от израелски затвори, не е ясен, каза още източникът.

Палестински официален представител, запознат с усилията за посредничество между "Хамас" и Израел, заяви пред Ройтерс, че Катар и Египет са в контакт с групировката, но интензивността на сраженията поставя под съмнение възможността за постигането на пробив.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени