Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 5% от банките в света са уязвими от стрес, ако лихвите останат по-високи за по-дълго време

Около 5% от банките в световен мащаб са уязвими от стрес, ако лихвените проценти на централните банки останат по-високи за по-дълго време, въпреки отслабването на сътресенията в сектора през последните месеци, посочи във вторник Международният валутен фонд, предаде Ройтерс. 

Други 30% от банките - включително някои от най-големите в света - биха били уязвими, ако световната икономика навлезе в период на нисък растеж и висока инфлация или т.нар. "стагфлация", посочи още МВФ в своя шестмесечен доклад за глобалната финансова стабилност.

Предупреждението се основава на нов, по-строг глобален стрес тест, който МВФ приложи на около 900 кредитори в 29 страни след колапса по-рано тази година на базираната в Калифорния банка Silicon Valley Bank, швейцарската Credit Suisse Group и два други кредитора в САЩ, отбелязва Ройтерс.

За слаби банки се считат тези, чиито капиталови нива са спаднали с повече от пет процентни пункта по време на стрес теста на МВФ или под прага от 7%.

Според изходното ниво 55 банки, представляващи 4% от глобалните активи, се оказаха слаби. При сценария на стагфлация този брой се разшири до 215 банки, притежаващи 42% от активите.

"Има слаба поредица от банки в много страни", посочи Тобиас Адриан, директор на отдела за парични и капиталови пазари на МВФ, в интервю за Ройтерс, което беше дадено през миналата седмица - преди атаките на палестинската ислямистка групировка "Хамас" срещу Израел и ответните израелски въздушни удари срещу Ивицата Газа. 

МВФ коригира тазгодишния стрес тест, за да изследва въздействието на основния си икономически сценарий за по-високи лихвени проценти за по-дълго време, както и възможността потребителите да изтеглят депозити. "Тежкият, но правдоподобен" сценарий на фонда предвижда световната икономика да навлезе в "стагфлация".

"Според основния ни сценарий, около 5% от банките са относително слаби по отношение на техния капитал. А при силен стрес този брой достига до 30% или понякога повече", каза Адриан.

МВФ не идентифицира банките, които биха могли да изпаднат в затруднение, ако възникнат тези икономически обстоятелства, но те включват както малки, така и големи кредитори.

"Със сигурност има някои големи институции, които биха могли да бъдат под натиск при някои сценарии", посочи Адриан, въпреки че отбеляза, че неотдавнашната банкова криза в САЩ е показала как дори по-малки банкови фалити могат да подкопаят финансовата стабилност.

Правителствата трябва агресивно да контролират своите банки, а проверяващите трябва да бъдат "по-настоятелни", а кредитните институции трябва да предприемат "по-навременни и убедителни" коригиращи действия, каза МВФ и добави, че има "спешна нужда" да се подобри устойчивостта на банките чрез повишаване на капиталовите нива.

В доклада се призовава централните банки да се придържат към по-високи лихви, докато инфлацията се охлади, но също така се предупреждава, че някои инвеститори изглеждат твърде уверени, че инфлацията ще спадне бързо.

Новият доклад за глобалната финансова стабилност е публикуван в момент, когато световни финансови лидери се събраха в Маракеш, Мароко, за годишните срещи на МВФ и Световната банка. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна