Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ може да повиши лихвите още един-два пъти, ако има допълнителни шокове за икономката

Роберт Холцман, член на ЕЦБ и гуверньор на Австрийската централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на Австрийската централна банка Роберт Холцман каза, че ЕЦБ може да приложи едно или две допълнителни увеличения на лихвените проценти, ако има "допълнителни шокове" за икономиката.

Цикълът на затягане (вдигане) на лихвите може да приключи, "ако всичко върви добре", но "ако настъпят допълнителни сътресения и ако информацията, която имаме, се окаже невярна, може да се наложи да повишим лихвите още един или може би два пъти", каза Холцман пред бизнес телевизия CNBC в кулоарите на Форума на Световната банка и на Международния валутен фонд в Маракеш, Мароко.

"Все още сме в период, в който не знаем колко време ще отнеме, за да достигнем инфлацията, която искаме да имаме, и дали трябва да увеличим допълнително лихвите", отбеляза Холцман, който е известен с по-умерените си позиции сред редици на ЕЦБ.

Все още има възходящ риск за инфлацията, добави той, защото, "ако смятате, че има такъв риск, тогава става опасно, защото след това инфлацията може да се покачи отново".

За последно ЕЦБ повиши лихвените проценти през септември, продължавайки цикъла на тяхното затягане, продължил почти две години. Десетото поредно увеличение доведе основната депозитна лихва до ниво от 4%, тъй като единният блок продължава да се бори с упоритата инфлация.

В изявление след края на заседанието в средата на септември ЕЦБ посочи, че по-нататъшни повишения може да не се обсъждат на този етап:

"Въз основа на текущата си оценка Управителният съвет счита, че основните лихвени проценти на ЕЦБ са достигнали нива, които, поддържани за достатъчно дълъг период от време, ще допринесат съществено за навременното връщане на инфлацията към целевото ниво от 2%", се каза в последното изявление на ЕЦБ, което пък причини поевтиняване на еврото към тримесечно дъно. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна