Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 септември НЗОК заплаща процедури с робот-локомат за деца с церебрална парализа

От 1 септември Здравната каса заплаща процедури с робот-локомат за деца с церебрална парализа. До края на тази година обаче ще бъдат поети само две такива процедури, за които в момента родителите харчат по над 100 лева на посещение. Това става ясно от действащия нов Национален рамков договор за медицинските дейности.

За рехабилитация с робот за деца с церебрална парализа Здравната каса ще заплаща по 108 лева на процедура, като това ще бъде цената до края на годината, а от 1 януари се очаква увеличение на стойността, обясни д-р Страшимир Генев, завеждащ една от дирекциите в обществения фонд:

"За да бъдат лечебните заведения мотивирани да си купуват такива апарати и да предоставят тази услуга за децата с детска церебрална парализа, защото в момента има само на няколко места".

Процедурата ще се заплаща и за пълнолетни здравноосигурени. От Здравната каса припомниха, че децата с церебрална парализа имат право на до 120 дни рехабилитация, платена от фонда за година. Престоят в лечебно заведение е 10 дни, което означава, че рехабилитацията може да се случва всеки месец.  



По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна