Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес антибиотиците и лекарствата за диабет ще се отпускат само с електронна рецепта

Снимка: БГНЕС

От днес антибиотиците и лекарствата за контрол на диабета ще се предписват и отпускат само с електронна рецепта. Издадените до момента хартиени рецепти за тези две групи лекарства остават валидни през следващите 6 месеца.

Издаването на електронна рецепта не отменя посещението при лекар, тъй като предписването на лекарства трябва се случва след физически преглед. Основна цел на отпадането на хартиената рецепта за антибиотици и антидиабетни лекарства е ограничаване на незаконното им продаване без рецепта и на недостига при някои от тях.

Към момента има практика за купуване на антибиотици без лекарско предписание, показа проверка на БНР в Ямбол:

"Нали сме свикнали да вземе антибиотик без рецепта. Заболи те гърлото и започваш да се самолекуваш. Това е лоша практика, но да ходим непрекъснато на тези години вече по поликлиники".

"Моето мнение е, че без хартиени рецепти е по-добре, защото аз работя в Испания. Там съм с електронна рецепта и не се налага всеки месец да ходя да взимам рецепта от доктор".

От здравното министерство припомнят, че сигнали за нередности, свързани с изписването на лекарства, могат да се подават в агенция Медицински надзор, а за нарушения при продажбата на медикаменти – в Агенцията по лекарствата. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна