Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Бургас

Л. Бургазлиева: Няма проблем при изпълнението на електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет

Всички аптеки в областта и в страната са подготвени с необходимия софтуер за изпълнението на електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет. Фармацевтите и личните лекари нямат проблеми с това изискване, което влезе в сила от днес,  коментира  Любима Бургазлиева, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Бургас:

„Аптеките са напълно подготвени и могат да изпълняват такива предписания. В повечето случай рецепта та е видима по ЕГН, добре е да се помни и датата на която е издадена електронната рецепта. Изписаните към момента хартиени рецепти, които все още имат валидност могат все още да се изпълняват до изтичане на срока им на годност – за антибиотиците това са 10 дни, а за лекарствата за хронично болните е 6 месеца.“  

Според Бургазлиева лекарите трябва да правят генерично предписание на необходимото лекарство, за да може например ако даден антибиотик липсва, фармацевтът да има възможност да предложи генерична замяна. А пациентът да може да си избере лекарството на коя фирма да си купи.

Ще ви припомним, че новата политика за предписване и отпускане на антибиотиците и лекарства за диабет цели да се ограничи безразборното им приемане без лекарско предписание.

Наредбата влезе в сила след като предложените промени от Министерството на здравеопазването бяха обнародвани в Държавен вестник.

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна