Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

200 ученици от Велико Търново и Горна Оряховица се включиха във „Всеки може да спаси живот“

Снимка: Здравка Маслянкова

Повече от двеста ученици от Велико Търново и Горна Оряховица се включиха в националната инициатива „Всеки може да спаси живот“. Лекарите от реанимацията на великотърновската болница показаха на младежите как да окажат долекарска помощ на пострадал със сърдечен арест.

Анестезиологът и координатор по донорството във великотърновската болница д-р Ваня Лъчезарова обясни на младежите и нагледно показа какво трябва да се прави, ако попаднат в ситуация с пострадал: 

Човекът дали е в съзнание, дали има дишане, дали има пулс. От там насетне да извикат помощ и ако могат да помогнат на пострадалия човек. Ако е по гръб, да го обърне в странична поза, за да не се задави, ако е в безсъзнание. Може да направи изкуствено дишане. Може да направи, ако е по-голямо, дори и сърдечен масаж“.


Обучението е важно, особено за учениците, които са се насочили да учат медицина, споделиха Виктория Христова и Мирена Петкова от Американския колеж във Велико Търново, които се включиха в инициативата „Всеки може да спаси живот“: 

„Трябва да знаем как да постъпим в различни ситуации, на всеки може да се случи, може да видим някой, който се нуждае от нашата помощ и трябва да знаем как“. 

„Да помогнем на хората, когато имат нужда. Това ще бъде много полезно и на нашите съученици да знаят във всяка ситуация какво да направят“.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна