Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Goldman Sachs предупреди, че ескалация на геополитическата несигурност е риск за фондовите борси

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всяко потенциално повишение на пазарите на акции е изложено на риск, ако геополитическата несигурност ескалира допълнително, предупреди голямата американска банка Goldman Sachs Group, цитирана от Блумбърг. 

Оценките на банката идват в момент, когато разширяването на конфликта между Израел и "Хамас" заплашва да засегне доставките на петрол и да намали инвеститорския апетит за покупка на рискови активи. В същото време инвеститорите остават загрижени относно по-нататъшния път на провежданите парични (лихвени) политики и нарастващата доходност на облигациите.

Въпреки че подновеният геополитически риск може да донесе до "известно облекчение" на лихвените равнища и да повиши възможността за по-сдържани парични политики на централните банки, "продължителен период на геополитическа несигурност, съчетан с все още инфлационна макросреда, вероятно в крайна сметка ще предизвикат опасения за икономическия растеж", посочи Сесилия Мариоти от анализаторския екип на Goldman Sachs.

На този фон стратезите очакват, че всяко едно евентуално възходящо рали на фондовите борси с наближаване на края на годината би било краткотрайно.

Досега обаче пазарите на акции остават забележително спокойни, като широкият фондов индекс S&P 500 всъщност дори се повиши от началото на конфликта в Близкия изток. Индексът VIX на очакваната волатилност на пазарите в САЩ пък остава нисък, като се търгува под нивото от 20 пункта вече повече от 100 дни, което е най-продължителния период от пет години насам и предполага липсата на пазарен риск.

Стратезите на Goldman не са сами в отправените предупреждения, че геополитиката може да бъде заплаха за пазарите. Стратегът на най-голямата по активи американска JPMorgan Chase & Co. - Марко Коланович посочи по-рано тази седмица, че инвеститорите трябва да търсят сигурност, тъй като избухването на геополитическото напрежение, подклаждано от конфликта в Близкия изток, е допълнително предизвикателство за рисковите активи и икономическата активност. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна