Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ: Възможно е плащането с цифрово евро да е факт след около 5 години

Снимка: ecb.europa.eu

Членът на Европейската централна банка и шеф на Бундесбанк Йоахим Нагел предположи в четвъртък, че ще бъде възможно да се извършат плащания с цифрово евро след приблизително пет години.

Пред радиостанцията Deutschlandfunk той посочи, че цифровата версия на еврото, която ще позволи на хората в 20-те държави, които споделят единната валута, да извършват електронни плащания сигурно и безплатно, е "огромен ИТ проект".

Изказване  на Нагел идва, след като в сряда ЕЦБ даде зелена светлина за следващите стъпки към цифрова версия на общата валута. Наборът от правила трябва да бъде финализиран и да бъдат избрани доставчици за разработване на платформа и инфраструктура. Тази подготвителна фаза ще започне на 1-ви ноември и първоначално е планирано да продължи две години.

Цифровата версия на еврото има за цел да противодейства на нарастващата конкуренция в цифровите платежни транзакции от американски компании като Paypal и Apple Pay и напредъка на криптовалутите като Bitcoin и Ethereum. Освен това целта е да се предотврати предоставянето на цифровите платежни транзакции изцяло на частния сектор с оглед на нарастващия спад на парите в брой.

Цифровото евро ще позволи на потребителите в Европа да плащат с пари на централната банка, но няма да представлява инвестиционен обект, подобен на криптовалутите, заяви също днес членът на борда на Централната банка на Финландия - Туомас Валимаки, съобщава Ройтерс.

Той добави, че намерението на ЕЦБ е физически лица, а не компании, да могат да имат сметка в цифрово евро с лимит на баланса.

"Разумно е да се подчертае, че дигиталното евро е проектирано като метод на плащане, а не като инвестиционен обект", каза Валимаки, добавяйки, че намерението не е да се прехвърлят спестяванията на домакинствата от баланса на търговските банки в евросистемата.

Финландия е в челните редици на цифровизацията на плащанията сред страните членки на еврозоната, с най-голямо използване на електронни методи за плащане, включително карти и мобилни преводи, отбеляза той, но посочи, че въпреки изобилието от опции, методите на плащане са станали по-малко разнообразни.

"Властта е съсредоточена върху няколко картови компании, базирани извън Европа, което е далеч от идеалното по отношение на устойчивостта", каза членът на Финландската централна банка, имайки предвид доминиращата позиция на Visa и Mastercard в контролирането на цифровите плащания.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна