Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пиер Андюран:

Рияд може да запази текущите ограничения, докато петролът не достигне $110 за барел

Известният френски търговец на петрол Пиер Андюран заяви, че очаква Саудитска Арабия да запази текущите си ограничения на доставките, докато цените на черното злато не достигнат поне 100 долара за барел, предаде Блумбърг.

Тъй като запасите ще намаляват през следващите месеци, "в даден момент пазарът ще трябва да моли за повече предлагане", каза основателят на хедж фонда Andurand Capital Management LLP по време на участието му в Инициативата за бъдещи инвестиции в Рияд, Саудитска Арабия. 

"Саудитците ще трябва да решат кога и на каква цена да върнат обратно петролното предлагане. За мен корекцията вероятно ще бъде около 110 долара за барел. Така че има място за повишаване на цените", посочи Андюран.

От юли Саудитска Арабия се ангажира с едностранно доброволно намаляване на производството си с 1 милион барела на ден в допълнение към съществуващите ограничения в рамките на "ОПЕК +". По-рано този месец кралството заяви, че ще запази това ограничение до края на годината.

Пиер Андюран отбеляза, че саудитската политика остава решаващ фактор за цените на суровия петрол.

Междувременно фючърсите на петрол Брент парираха сутрешното възходящо движение и около 18.00 часа българско време поевтиняват с 1,6% към 88,35 долара за барел, въпреки че войната между Израел и "Хамас" заплашва от по-голям конфликт в Близкия изток.

"Не е невъзможно да има пряка конфронтация с Иран, която може да промени петролния пейзаж", предупреди Андюран.

Той предполага, че търсенето на петрол ще достигне своя максимум по-късно през това десетилетие, след което да спадне.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


По темата за металите Андюран предупреди за проблеми за пазарите на мед, тъй като се очаква доставките за добив да достигнат своя връх, докато търсенето се ускорява поради енергийния преход. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна