Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЧК празнува 145 години, открива пункт за доброволци в Пловдив

Пункт за набиране на доброволци ще отвори врати в Пловдив по повод 145-та годишнина от създаването на Българския червен кръст. Пунктът ще бъде открит в сградата на пловдивската червенокръстка организация на ул. „Стойчо Мушанов“ 48.  В него ще бъдат раздавани и сувенири.

По повод годишнината ще бъдат наградени и изтъкнати дейци и институции, подкрепяли организацията в дългогодишната й хуманитарна служба.

БЧК отбелязва своя рожден ден на 25 октомври - датата, на която през 1878-ма е основано първото червенокръстко дружество в Сливен под председателството на митрополит Серафим. 

Уставът й е утвърден от княз Дондуков-Корсаков - главен губернатор на Източна Румелия. След Съединението на Княжество България и Източна Румелия на 20-ти септември 1885 г. е създадена и Националната организация с председател митрополит Климент (Васил Друмев). За нея указ подписва князАлександр Батенберг, който взема БЧК под свое покровителство. 

Организацията е призната и от Международния комитет на Червения кръст в Женева с писмо от 20 октомври 1885 година. От създаването й досега тя има петнадесет председатели, сред които са значими личности като проф. Стоян Данев, проф. Васил Моллов, проф. Димитьр Ораховац и д-р Любен Рачев.

БЧК има свои структури във всички регионални центрове.



По публикацията работи: Димитър Владимиров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна