Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед задържа лихвите на досегашните нива

Федералният резерв на САЩ гласува да задържи лихвените проценти на 22-годишния връх на второ поредно заседание. Той се опитва да забави упоритата инфлация, без да навреди на силната икономика, предаде АФП.

Решението на Фед да запази основния си лихвен процент между 5,25 и 5,50 % дава на политиците време да "оценят допълнителната информация и нейните последици за паричната политика", се казва в изявление на централната банка.

Решението беше широко очаквано, като се има предвид заявената цел на Фед да забави инфлацията до дългосрочната си цел от 2%.

То отбелязва първия път, когато централните банкери задържат лихвените проценти стабилни на две последователни заседания, откакто започнаха да затягат паричната политика миналата година.

Американската централна банка заяви, че всички бъдещи решения за затягане на лихвените проценти ще "вземат предвид кумулативното затягане на паричната политика, закъсненията, с които паричната политика влияе върху икономическата активност и инфлацията, както и икономическото и финансовото развитие".

Инфлацията се е забавила повече от два пъти, след като през юни миналата година достигна най-високата си стойност от над 7%, въпреки че остава твърдо над 3%.

Когато Фед повишава лихвените проценти, той повишава цената на заемите от банката, което би трябвало да отслаби икономическата активност и да отслаби пазара на труда.

Но въпреки агресивното затягане на паричната политика Фед отбеляза, че "икономическата активност се разширява със силен темп през третото тримесечие".

Ходът на Фед вероятно ще засили очакванията, че централната банка на САЩ е приключила с повишаването на лихвените проценти и преминава към продължителна пауза.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна