Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марица започва седмо участие във волейболната Шампионска лига

Пловдивчанки започват с тежко гостуване.
Снимка: ВК Марица Пловдив

Женският волейболен шампион на България Марица (Пловдив) започва днес мачовете си в групите на Шампионската лига срещу италианския Савино Дел Бене (Скандичи). Двубоят е тази вечер от 21:00 часа наше време в „Палацо Вани“ във Флоренция.

Марица ще играе за седми пореден път в групите на Шампионската лига. Маричанки са 9 пъти поред шампион на България и през миналия сезон станаха първият волейболен отбор в страната и при мъжете и жените при такава поредна серия от титли.

Съперникът на „жълто-сините“ през изминалия сезон завърши на третото място в италианския елит и спечели втория по значимост турнир в клубния волейбол – Купата на ЦЕВ. Отборът постави и рекорд във финала срещу румънския Алба Блаж (Блаж), побеждавайки с 3:0 гейма (25:18, 25:12, 25:11) и даде само 41 точки на румънките, което е най-категоричния успех във финал от евротурнирите за всички времена. Преди два сезона в кампанията 2021-2022 италианките спечелиха и третия по значимост клубен турнир за Купата на претендентите.

В отбора играят едни от големите звезди на волейбола и през този сезон Скандичи направи сериозна селекция се цели доста по-високо. Тимът разполага със звезди като китайката Тинг Жу, сръбкинята Майа Огненович, американката Хейли Уошингтън, бразилката Ана Каролина Да Силва, белгийката Брит Ерботс, италианката Екатерина Антропова и други.

Момичетата на Борислав Крачанов попаднаха в Група В, а освен италианките в групата са още турският гранд и финалист от миналия сезон в Шампионска лига – Еджзаджъбашъ Дайнавит (Истанбул) и унгарския шампион Вашаш Обуда (Будапеща).

Първите два отбора в крайното класиране се класират за елиминациите в Шампионска лига, а третият ще продължи участието си в Купата на ЦЕВ, четвъртият отпада от евротурнирите за този сезон.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени