Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва за четвърта поредна сесия на търговия

Петролните фючърси се повишават за четвърта поредна сесия на търговия след последните доклади на ОПЕК и МАЕ за очаквано нарастване на глобалното търсене на важната енергийна суровина.

Днешните данни за по-силно от очакваното забавяне на инфлацията в САЩ през октомври също допринасят за поскъпването на петролните фючърси и на редица други т.нар. "рискови активи", тъй като свеждат почти до нулата евентуално още едно повишение на американските лихви и засилват очакванията, че през 2024 г. Федералният резерв ще започне да го намалява.

Спадът на инфлацията в САЩ на годишна база до 3,2% допринася и за поевтиняване на щатския долар с около 1,5% спрямо останалите водещи валути, което също помага за днешното поскъпване на петрол, тъй като той е деноминиран в долари.

Към 17.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент поскъпват с 1,65% към 83,90 долара за барел, докато тези на американския лек суров петрол WTI - с 1,6% към 79,50 долара за барел. Петролните фючърси вече нарастват за четвърти пореден ден на търговия, отскачайки от ценовите дъна от 8-и ноември съответно към 79,20 и към 77,50 долар за барел (най-ниските нива от 20-ти юли насам).

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Подкрепа за поскъпването оказват и информациите, че вносът на суров петрол от Китай остава стабилен, а маржовете на азиатските рафинерии продължават да бъдат силни. Цените на петрола бяха подкрепени и от предприеманите от САЩ ограничителни мерки срещу износа на руски петрол на фона на предполагаеми нарушения на западните санкции от страна на корабните компании.

Министерството на финансите на САЩ изпрати известия до компании за управление на кораби за повече от 100 танкера, за които подозира, че може да са нарушили тавана на цените на руския петрол, наложен след нахлуването в Украйна.

Въпреки това възходящо движение петролните фючърси се търгуват с около 15% под техните върхове, достигнати през септември.

Търговците остават относително предпазливи след съобщения, че Ирак планира да възобнови производството на петрол от петролните находища в кюрдския регион и да поднови износа на петрол от север през тръбопровода Ирак-Турция.

Междувременно доставките на руски суров петрол по море намаляха слабо преди срещата на петролните министри на "ОПЕК +" по-късно този месец, връщайки експортните потоците под нивото, обещано от Москва. Това обаче е факт след рязък ръст на износа през октомври, посочва Блумбърг.

Около 3,2 милиона барела на ден суров петрол е бил доставян от руските пристанища през седмицата до 12-ти ноември, показват данните от проследяването на танкери, следени от Блумбърг. Това представлява спад с 40 000 барела на ден спрямо седмицата до 5-и ноември, но все още е със 700 000 барела на ден над нивата, наблюдавани през август.

На четириседмична осреднена база средният дебит се понижи до 3,4 млн. барела на ден, което представлява спад с около 80 000 барела на ден спрямо периода до 5-и ноември. Това е  най-ниското ниво от четири седмици, но все пак с над 500 000 барела на ден повее от доставките на руски петрол по море в периода до 20 август, когато съкращенията на този износ бяха най-дълбоките.

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна