Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически новак бе избран за президент на Аржентина

Хавиер Милей
Снимка: БТА

Либертарианецът икономист Хавиер Милей ще бъде следващият президент на Аржентина, след като постигна изборна победа с 55 процента над центриста Серхио Маса, който призна поражението си.

Хавиер Милей даде заявка в победната си реч, че "започва краят на упадъка" и началото на "възстановяването на Аржентина":

"Днес слагаме край на обедняващия модел на богопомазаните, при който малцина са облагодетелствани, а голямата част от аржентинците страдат. Днес приключваме с идеята, че държавата е поделена между политиците и техните приятели. Днес отхвърляме схващането, че извършителите са жертви, а жертвите - извършители."

Милей спечели доверието на аржентинците с обещания за "шокова терапия" срещу хроничната инфлация, липсата на реални работни места, бедността и несигурността. Той ще встъпи в длъжност на 10 декември, като ще замени досегашния държавен глава Алберто Фернандес.

Новоизбраният президент (53 г.) е политически новак, но успя да преобърне аржентинската политика, изтласквайки традиционните партии, управляващи през последните десетилетия, които бяха наказани от гласоподавателите на фона на разрушителна икономическа криза, отбелязва АФП.

САЩ "поздравяват новоизбрания президент на Аржентина Хавиер Милей за изборната му победа", заяви държавният секретар Антъни Блинкън, който приветства "високата избирателна активност и мирното протичане на вота". По думите му тези избори са свидетелство за силата на "аржентинските изборни и демократични институции".

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, с когото сравняват Милей, също поздрави новоизбрания държавен глава, заявявайки, че той ще "направи Аржентина отново велика" в аналогия със слогана на Тръмп "Make America great again".

"Целият свят гледаше! Много се гордея с вас. Вие ще промените вашата страна и наистина ще направите Аржентина велика отново!", написа Тръмп в публикация в профила си в Truth Social.

Предизборната кампания на Милей беше съсредоточена върху обещанието да оправи с "моторна резачка" Аржентина, като намали държавните разходите с до 15 процента от брутния вътрешен продукт  и да въведе щатския долар като законно платежно средство, за да тушира огромната хиперинфация. Годишното покачване на цените в Аржентина достигна 142,7% през октомври.

Милей, самоопределящ се като "анархо-капиталист", предизвика полемика по време на кампанията, изразявайки подкрепа за идеи като легализиране на продажбата на човешки органи и премахване на всички закони за оръжията.

Той също така определи най-големия търговски партньор на Аржентина в лицето на Китай като "убийствен", аржентинския папа Франциск като "мръсен левичар", а изменението на климата като "социалистическа измама", напомня "Файненшъл таймс".

На Милей обаче се наложи да се откаже от някои от тези свои изявления в опит да спечели центристки гласоподаватели в седмиците след гласуването на първия тур през октомври, в което той остана втори след Маса.

Критиците на Милей твърдят, че той и неговият подгластник - Виктория Виляруел, дългогодишна защитничка на диктатурата в Аржентина през 1976-83 г. - представляват заплаха за демокрацията. Милей, който няма опит в изпълнителната власт, също така е изправен пред въпроси относно способността си да реализира дневния си ред, посочиха редица анализатори.


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна