Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резервите на Турската централна банка достигнаха близо 10-годишен връх

Общите резерви на Турската централна банка нараснаха с 6 млрд. долара през миналата седмица, достигайки 134,5 млрд. долара, което е най-високото ниво на валутни резерви от септември 2014 г. насам, възобновявайки възходящата тенденция, откакто банката прие по-ортодоксална парична политика след президентските избори през май. Това показват изчисления на четирима банкери, цитирани т Ройтерс.

От юни, когато президентът Реджеп Ердоган назначи бившия банкер от Уолстрийт - Хафизе Гайе Еркан за управител на централната банка, беше стартиран цикъл на агресивно повишаване на основната лихва с общо 2650 базисни пункта (26,5%), включително повишения от по 500 базисни пункта (с 5%) на всяко едно от заседанията през последните два месеца.

Общите резерви на централната банка на Турция сега са с 36 млрд. долара повече от нивото от 98,5 млрд. долара в края на май, непосредствено след изборите.

Централната банка не коментира тези оценки, като се очаква тя да оповести официалните данни за своите резерви в четвъртък.

Повишение на резервите идва, след като Турция взе назаем 2,5 милиарда долара под формата на 5-годишни облигации, известни като сукук (арабското наименование на финансовите сертификати, също често наричани облигации, отговарящи на шериата). Постигната доходността беше доста по-ниска, като тя достигна 8,5% този месец. Това беше първата международна емисия облигации на Турция след президентските избори.

Тези средства влязоха в сметките на Министерството на финансите на 14 ноември.

Междувременно суаповете за кредитно неизпълнение (Credit Defalut Swaps или CDS) на Турция, които се покачиха до 425 базисни пункта в началото на ноември на фона на геополитически опасения, спаднаха по време на вчерашната търговия, като 5-годишният CDS завършиха деня на ниво от 343 пункта, което е спад от 349 в петък, показват данните от S&P Global Market Intelligence.

Това означава, че гаранцията/застраховката за петгодишен турски дълг на стойност 10 млн. долара спадна към 343 хил. долара спрямо нива около 700 хил. долара по време на изборите в Турция през май.

Междувременно турската лира продължава да отслабва въпреки агресивното повишаване на лихвите от страна на централната банка. По време на търговията във вторник турската лира поевтинява с около 0,4% към рекордно дъно от 28,80 за един американски долар, което представлява обезценка с около 35% в сравнение с края на миналата година.

Вниманието на пазара сега е насочено към редовното заседание на Турската централна банка, което ще се проведе в четвъртък. Очаква се банката да повиши основния си лихвен процент с нови 250 базисни пункта (с 2,5%) до ниво от 37,5%, според последно проучване на Ройтерс.

Съгласно мерките, въведени миналата година, централната банка увеличи резервите, като изкупи 40% от валутните приходи на износителите, възлизащи на около 100 милиарда долара годишно. След това повечето от тези средства  бяха продавани от банката, за да се подкрепи турската лира, но тази практика беше преустановена след президентските избори.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени