Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява с 4% след отлагане на планираната за уикенда среща на "ОПЕК +"

Петролът поевтинява с над 4% след новината за постигнатото споразумение за освобождаването на десетки от заложниците, държани от Хамас", в замяна на освобождаването на палестинци от израелски затвори по време на 4-дневно примирие в бойните действия.

Междувременно планираното за 26-и заседание във формата "ОПЕК +" беше отложено за 30-ти ноември, като се говори, че забавянето е било предизвикано от недоволството на Саудитска Арабия от производствените петролни нива на други страни членки на картела.

Всички това доведе до рязко поевтиняване на петрола през днешната следобедна търговия. Към 16.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижават с цели 4,7% към 78,55 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол WTI  - с 4,56% към 74,25 долара за барел.

Вниманието на търговците на суровини се насочва към данните за складовите петролни запаси в САЩ, които трябва да бъдат публикувани по-късно в сряда и които могат да дадат сигнал за посоката на пазара преди празника за Деня на благодарността.

в САЩ, след като данните от Американския петролен институт показват голямо увеличение на запасите от суров петрол.

Късно снощи Американският петролен институт (API) отчете изненадващо повишаване на запасите на суров петрол в САЩ с 9,06 млн. барела през последната седмица до 17-и ноември, което е предпоставка, че и очакваните днес официални данни от Енергийната информационна агенция на САЩ (EIA) могат да покажат солидно повишаване на складовите наличности.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)



Срещата на "ОПЕК +", насрочена за този уикенд (25 и 26 ноември), беше отложена, тъй като преговорите се сблъскаха с проблеми на фона на недоволството на Саудитска Арабия от нивата на производство на петрол на другите членове на картел.

Срещата на енергийните министрите ще се проведат на 30 ноември, съобщи ОПЕК на своя уебсайт, без обаче да посочва причина за нейното забавяне. Саудитска Арабия, която намали допълнително производството си с 1 млн. барела на ден от юли насам, води трудни преговори с други членове относно производствените им нива, заявиха пред Блумбърг делегати, пожелали да не бъдат назовавани.

ОПЕК и нейните съюзници, начело с русия, известни като формата "ОПЕК +" са изправени пред все по-крехка и неясна картина на цените на петрола. Важната енергийна суровина вече поевтиня с около 18% от септемврийските върхове, опровергавайки очакванията, че съкращенията на производството ще доведат до бързо затягане на пазарното предлагане и до по-нататъшно поскъпване на петрола. Перспективата за следващата година изглежда още по-слаба, с потенциал за нов петролен излишък през първата ѝ половина.

"Мисля, че имаме нужда от ново намаление на производството", заяви по-рано в сряда пред Блумърг Пиер Андюран, известният търговец на петрол и основател на фонда Andurand Capital Management. "Саудитците вероятно ще искат и другите страни да съкратят добивите, така че мисля, че това ще бъде в основната на преговорите преди срещата на "ОПЕК +"", добави той.

Мнозинството икономисти и анализатори очакват, че Рияд  ще удължи едностранното си намаляване на производството с 1 млн. барела на ден и през първото тримесечие на следващата година, за да поддържа баланса на пазарите. Но Саудитска Арабия може да отмени тази си мярка, ако партньорите му в ОПЕК не допринесат допълнително за намаляването на доставките, посочи още Андюран.

На последната официална среща лице в лице през юни африканските страни от ОПЕК - Ангола, Конго и Нигерия бяха притиснати да приемат по-ниски производствени квоти за 2024 г., тъй като капацитетът им се е влошил. Ако тези държави впоследствие бъдат помолени да направят допълнителни съкращения на производството от тези по-ниски нива на квоти, това може да се окаже трудно приемливо а тях.

Междувременно Обединените арабски емирства получиха от "ОПЕК +" правото да увеличат скромно производството си през януари догодина, за да разгърнат наскоро увеличения си производствен капацитет. ОАЕ обаче може и да не желае да се откаже от тази дългоочаквана възможност, като не се съгласи на допълнителни съкращения.

Трябва да се има предвид, че отложената за 30-ти ноември среща на "ОПЕК +" ще съвпадне с първия ден от преговорите за климата на ООН, известни като COP28, които се провеждат в град Дубай в ОАЕ.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна