Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Куба е най-голямата сладкарница за сладолед в света

В предишно издание на "Покана за пътуване" в захлас слушахме архитект Илия Миладинов, който ни разказа за Куба – страната, в която живее повече от половин век с кратки прекъсвания.

Ще припомня, че той е съавтор на паметника на Христо Ботев в Хавана, заедно с кубинския скулптор Карлос Рохас. Днес нашият разговор продължава с любопитни подробности за кубинския бит.


С Владина Цекова гостувахме в къщата му в Бояна и разговорът неизбежно тръгна на три гласа. От него разбрах, че прехвалената кубинска медицина страда от международната блокада и аптеките разполагат само с произведени на място лекарства. Образованието обаче продължава да е на ниво.


Куба и България имат официални дипломатически отношения повече от 60 години. Но знаят ли и днес за нашата страна. Отговорът дава архитект Илия Миладинов, който толкова е влюбен в карибския остров, че и в момента е там.


Когато чух, че "Копелия", най-голямата сладоледчийница в света, се намира в Хавана, желанието ми да се върна рязко се повиши. От архитект Илия Миладинов научихме какво е националното ястие на Куба и преминахме към традиционните напитки.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна