Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненска неонатология получава апаратура за недоносени новородени от "Българската Коледа"

| Интервю
Снимка: president.bg

Специализираната болница по акушерство и гинекология за активно лечение "Проф. д- Димитър Стаматов" във Варна от много години получава подкрепа от инициативата "Българската Коледа". Традицията не е нарушена и през тази година. Здравното заведение получи апаратура за обгрижване на недоносени новородени деца.

"Получихме модерен кувьоз-инкубатор за целите на неонатологичното отделение. Нашето неонатологично отделение е с трето ниво на компетентност, единственото в Североизточна България. Самата болница е специализирана болница по акушерство и гинекология, единствената извън столицата", изтъква проф. д-р Емил Ковачев, управител на лечебното заведение. По думите му, с тази апаратура се помага на най-уязвимите.

Освен екстремално недоносени деца, в болницата се транспортират и се раждат и деца с други здравословни проблеми. При всяко недоносено дете модерният инкубатор е голям плюс за следене на жизнените показатели и на цялостния прогрес на лечението, отбелязва още проф. Ковачев.

"Имаме над 30 инкубатора в действие. Има и доста амортизирани, които не се използват вече."

В момента 20 деца в специализираната болница са в режим на интензивно лечение в кувьози. От началото на годината до момента са родени 199 недоносени деца. Най-малкият успешно излекуван и изписан от неонатологичното отделение пациент през 2023 г. е бил с тегло 680 грама.

Инициативата "Българската Коледа" показва, че съпричастността и хуманността сред българския народ не са изчезнали, смята проф. д-р Емил Ковачев.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна